fbpx

Lops 2021 • Yhteiskuntaoppi

Kanta

Kanta – yhteiskuntaopin taidot haltuun

Yhteiskuntaopin Kanta-sarja uudistuu lukion opetussuunnitelmaan 2021. Kanta kiinnittää erityistä huomiota opiskelijan yhteiskunnallisen ajattelun taitojen kehittämiseen.  

Kanta tarjoaa ajan hermolla olevan näkökulman yhteiskuntaan ja sen ilmiöihin. Sarjan selkeistä perusteksteistä vastaavat tutkijat ja muut yhteiskunnan eri alojen asiantuntijat. Sen tehtäväosioista vastaavat kokeneet yhteiskuntaopin opettajat. 

Opiskelijalle Kanta antaa konkreettisia välineitä yhteiskunnallisten kysymysten analyyttiseen tulkintaan. Se innostaa toimimaan aktiivisesti yhteiskunnassa. Opettajalle Kanta on luotettava ja asiantunteva kumppani, jonka varassa on helppo lähteä toteuttamaan opetussuunnitelman mukaista opetusta. 

 

Näistä Kanta tunnetaan

1 Luotettava, ajantasainen teksti 

Olemme päivittäneet Kannan selkeää perustekstiä lukion uuden opetussuunnitelman mukaisesti. Kannan teksteistä vastaavat tutkijat ja muut yhteiskunnan eri alojen asiantuntijat. 

 

2 Vahva pedagoginen visio 

Kanta-sarjaa suunniteltaessa halusimme luoda oppimateriaalisarjan, joka kannustaa opiskelijoita muodostamaan omia perusteltuja mielipiteitään yhteiskunnallisista asioista ja tukee yhteiskunnallisten taitojen oppimista. Sarjan pedagogisista osuuksista vastaavat kokeneet yhteiskuntaopin opettajat.   

 

3 Oppimateriaali taipuu moneen 

Kannan oppimateriaalit ovat saatavilla sekä painettuina että digitaalisina. Jokaiseen moduuliin kuuluu myös monipuolinen opettajan aineisto, jonka sisällöt on helppo muokata omaan opetukseen sopiviksi. Äänikirja on saatavilla kaikkiin sarjan osiin sekä digikirjan että painetun oppikirjan käyttäjille.

 

Kanta pähkinänkuoressa

 • Kanta tukee monenlaisia opetus-, opiskelu- ja arviointimenetelmiä.
 • Sarja kannustaa tutkivaan oppimiseen ja tarjoaa tähän runsaasti erilaisia aineistoja.
 • Kannan teksteistä vastaavat kunkin moduulin teemoihin perehtyneet asiantuntijat. Tekstit on laadittu ryhmän opettajien toiveiden mukaisesti ja lukiolaisten taitotaso huomioiden. 
 • Oppimista tuetaan havainnollisilla tilastoilla, kartoilla ja kiinnostavilla kuvilla. 
 • Sarjan tehtävät on jaoteltu perustehtäviin ja syventäviin tehtäviin. Tämä mahdollistaa yksilöllisen etenemisen opinnoissa ja tukee eriyttämistä. Tehtävät harjoittavat monipuolisesti ylioppilaskokeessa vaadittavia taitoja.
 • Ota kantaa! -tehtävät ja Muodosta oma kantasi -aukeamat auttavat opiskelijaa muodostamaan omia mielipiteitään yhteiskunnallisista asioista. 
 • Jokaisen pääluvun lopussa on tutkivaan oppimiseen kannustava aukeama, joka harjoittaa yhteiskuntaopin kannalta oleellisia taitoja. 

Demot

Kanta 1

Digikirjan demo

Tutustu

Kanta 2

Näytesivut

Tutustu

Digikirjat

Kannan digikirjat julkaistaan uudella digialustalla. Digikirjojen monipuoliset toiminnallisuudet tukevat opetussuunnitelman pedagogisia tavoitteita ja valmentavat sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin.

Tutustu digikirjan demoon >

 • Digikirjassa on painetun kirjan sisältöjen lisäksi lisätehtäviä, videoita sekä linkkejä kiinnostavien esimerkkien ja lisätiedon äärelle.
 • Helppokäyttöisessä digikirjassa voi tehdä hakuja, korostuksia ja omia muistiinpanoja.
 • Keskeisten käsitteiden selitykset aukeavat käsitettä napsauttamalla.
 • Itsetarkistuvien testaa tietosi -tehtävien avulla opiskelija voi tarkistaa, että keskeiset sisällöt ovat hallussa. Aineistotehtävissä opiskelija voi harjoitella digiaineistojen lukemista ja muokkaamista.
 • Digikirjan tehtävät tallentuvat ja opiskelija voi seurata edistymistään analytiikkanäkymästä, mikä tukee itsearviointia.
 • Opettaja voi seurata opiskelijoiden edistymistä sekä arvioida tehtäviä ja antaa niistä palautetta.
 • Digikirjan käyttöoikeuteen sisältyy myös äänikirja.
Kanta digikirja

Opettajan aineisto

Jokaiseen moduuliin kuuluu kattava ja muokattava opettajan aineisto, joka on kätevästi osa opettajan digikirjaa.

Opettajan aineisto sisältää ►

 • esitysaineistot jokaiseen oppikirjan lukuun
 • oppikirjan tehtävien vastaukset
 • lisämateriaalia ja vinkkejä opintojakson suunnitteluun
 • itse muokattavia koetehtäviä, jotka voi siirtää eri koealustoihin.

Sarjan osat 

Kanta 1 Suomalainen yhteiskunta

Painettu oppikirja • Digikirja • Opettajan aineisto

Painettu oppikirja

IlmestynytVerkkokauppa

Digikirja (Lukiolisenssi 12 kk)

IlmestynytVerkkokauppa

Digikirja (Lukiolisenssi 48 kk)

IlmestynytVerkkokauppa

Opettajan aineisto

IlmestynytVerkkokauppa

Kanta 2 Taloustieto

Painettu oppikirja • Digikirja • Opettajan aineisto

Painettu oppikirja

IlmestynytVerkkokauppa

Digikirja (Lukiolisenssi 12 kk)

IlmestynytVerkkokauppa

Digikirja (Lukiolinsessi 48 kk)

IlmestynytVerkkokauppa

Opettajan aineisto

IlmestynytVerkkokauppa

Kanta 3 Suomi, Eurooppa ja muuttuva maailma

Painettu oppikirja • Digikirja • Opettajan aineisto

Painettu oppikirja

IlmestynytVerkkokauppa

Digikirja (Lukiolisenssi 12 kk)

Marraskuu 2021Verkkokauppa

Digikirja (Lukiolisenssi 48 kk)

Marraskuu 2021Verkkokauppa

Opettajan aineisto

Marraskuu 2021Verkkokauppa

Kanta 4 Lakitieto

Painettu oppikirja • Digikirja • Opettajan aineisto

Painettu oppikirja

Kevät 2022

Digikirja

Kevät 2022

Opettajan aineisto

Kevät 2022

Oppikirjailijat

Vuokko Aromaa oppikirjailija: ”Oppimateriaalien tekeminen on ollut pitkän linjan intohimoni. Jo lukiolaisena ajattelin, että haluaisin kirjan olevan muutakin kuin faktaluettelo. Yhteiskuntaopin oppimateriaalien tärkein tehtävä on auttaa nuorta ymmärtämään monimutkaista maailmaa ja saada hänet vaikuttamaan siihen.”

Maria Hongisto-Mäenpää historian ja yhteiskuntaopin opettaja, Helsingin yhteislyseo: ”Innostuin oppimateriaalien tekemisestä, sillä siinä oppii valtavasti uutta ja on mahdollisuus olla vaikuttamassa siihen, millaisia oppimateriaaleja on tarjolla. Yhteiskunnalliset kysymykset ovat lähellä sydäntäni.”

Laura Karppinen lakimies, Helsingin yliopisto: ”Toivon, että lukion lakitieto voisi herättää opiskelijoissa aidon innostuksen oikeuden kiehtovaa maailmaa kohtaan. Kaikkien olisi tulisi tietää perusasioita oikeudesta. Ne ovat tärkeitä niin asumisen, työn ja perhe-elämän kuin ylipäänsä yhteiskunnan jäsenyyden kannalta.”

Elina Kestilä-Kekkonen valtio-opin ma. professori, Turun yliopisto: ”Tutkimuskohteitani ovat vaalit, poliittinen luottamus, yhteiskunnalliset asenteet ja arvot. Tutkin myös nuorten poliittista osallistumista. Haluan tehdä politiikasta kiinnostavaa ja haastaa nuoret pohtimaan vaikutusmahdollisuuksiaan.”

Petri Kähkönen historian ja yhteiskuntaopin opettaja, Turun klassillinen lukio.

Timo Lindholm pääekonomisti, Finnvera: ”Olen toiminut pääekonomistina kolmessa erilaisessa organisaatiossa sekä rahoitusalalla että etujärjestössä. Oppikirjatyössä minua kiehtoo pyrkimys kuvata monimutkaista taloutta ja sen peruskäsitteitä mahdollisimman selkeästi. Taloustieto on mielestäni tärkeä osa kansalaistaitoa.”

Jaana Nieminen Tampereen lyseon lukion rehtori: ”Olen taustaltani olen historian- ja yhteiskuntaopin opettaja ja ollut mukana kaikissa viime vuosikymmenten opetussuunnitelmaprosesseissa. Yhteiskunnallisen tiedon kriittinen ja analyyttinen jäsentely on tämän päivän keskeinen kansalaistaito.”

Hanna Ojanen tutkija, erityisalana eurooppalainen turvallisuuspolitiikka ja kansainväliset järjestöt: ”Kirjoitan koko ajan, mutta oppikirjan kirjoittaminen on ollut minulle ihan uutta. Se tuntuu tärkeältä ja mielekkäältä, ja saa ajattelemaan uudella tapaa. Olen iloinen, että lukiossa opetetaan näitä asioita.”

Akseli Salmi Arkadian yhteislyseon rehtori: ”Taustaltani olen historian ja yhteiskuntaopin opettaja sekä historian tutkija. Minua ilahduttaa, kun opiskelija oppii tunnistamaan ja analysoimaan erilaisia yhteiskunnallisia näkökulmia. Yhteiskunnallisen tiedon kriittinen ja analyyttinen käsittely on tärkeä taito.”

Ajankohtaista

Tuki ja ohjeet

Ohjepankki

Ohjepankista löydät neuvot Editan digioppimateriaalien käytön ja käyttöönoton avuksi sekä opettajalle että opiskelijalle.

Katso ohjeet

Tilauslistat ja hinnastot

Lukion oppimateriaalien hinnasto 2021 (LOPS 2021)

Editan LOPS 2021 -oppimateriaalit voi hankkia joustavasti painettuina tai digitaalisina. Digikirjoihin on saatavilla pitkä (48 kk) tai lyhyt (12 kk) lisenssi, jonka hinta on opiskelijakohtainen.

Tutustu hinnastoon

Tilaisuudet

Editan LOPS 2021 -tilaisuustallenteet

Menikö LOPS 2021 -esittelytilaisuudet ohi? Ei hätää – löydät menneet tilaisuudet tallenteista. Valitse sinua kiinnostava aine tai katso vaikka kaikki.

Katso tallenne

Podcast

Yhteiskuntaopin taidot haltuun

Kannan oppikirjailijat Vuokko Aromaa ja Akseli Salmi kävivät Edita Smart Radiossa keskustelemassa yhteiskuntaopin opetuksesta. Minkälaisia tavoitteita yhteiskuntaopin opetuksella on ja kuinka ne saavutetaan käytännössä?

Kuuntele podcast

Blogi

Yhteiskuntaopin opettaja – avainkokemusten muotoilija

Millainen maailma avautuu yhteiskuntaopin tunneilla? Kanta-sarjan oppikirjailija Vuokko Aromaa pohtii blogissaan yhteiskuntaopin opettajan roolia nuorten avainkokemusten muotoutumisessa.

Lue blogi

Onko sinulla kysyttävää oppimateriaaleistamme?

Autamme mielellämme. Ota yhteyttä Opettajapalveluumme.

Asiakaspalvelu

Opettajapalvelu
opettajapalvelu@edita.fi
+358 20 450 010
Avoinna ma 9–16, ti–pe 8–16

Edita Publishing Oy
Verkkosaarenkatu 5
00580 Helsinki

+358 20 450 00