VerkkokauppaKirjaudu

Kiinalainen uusivuosi tuo kevään

Vuonna 2020 kiinalaista uuttavuotta vietetään lauantaina 25. tammikuuta, ja monivaiheinen juhlinta jatkuu lauantaihin 8. helmikuuta saakka. Juhla ajoittuu talvipäivänseisauksen ja kevätpäivänseisauksen puoleen väliin.

Alun perin kiinalainen uudenvuoden juhla merkitsi sadonkorjuun juhlaa, jolloin kokoonnuttiin kiittämään ja palvomaan jumalia ja esi-isiä. Juhla merkitsi kevään alkamista.

Juhlan rituaalit ovat vaihdelleet historian aikana, mutta suuri osa muinaisista rituaaleista on säilynyt tähän päivään asti. Niihin kuuluvat muun muassa esi-isien palvonta, vanhan karkottaminen uuden tieltä sekä hyvän onnen ja runsaan sadon toivottaminen tervetulleeksi.

Kiinalaiset aloittavat uudenvuoden juhlinnan ampumalla keskiyöllä ilotulitusraketteja. Ilotulitusraketin ilmoittavat uuden vuoden alkaneen. Ihmiset toivottavat toisilleen onnea ja vaurautta.

Kiinalainen uusivuosi oppitunneilla

Kiinalaiseen uuteenvuoteen voidaan tutustua opetuksessa esimerkiksi Kiinan uskontojen käsittelyn yhteydessä. Sen kautta on mahdollista tutkia kulttuurin ja uskonnon vuorovaikutusta ja miettiä, miten erilaiset rituaalit rytmittävät eri puolilla maailmaa vuodenkiertoa.

Motivointi 1: Uuden vuoden perinteet
Keskustellaan yhdessä, millaisia uudenvuoden perinteitä on

  • oppilaiden omissa perheissä
  • Suomessa
  • eri puolilla maailmaa.


Motivointi 2: Video Helsingistä
Katsotaan yhdessä lyhyt Kotimaa24:n video kiinalaisesta uudestavuodesta. Katsomisen aikana oppilaat miettivät, missä videossa ollaan ja mitä siinä näkyy.


Motivointi 3: Suositut kiinalaiset nimet
Tutkitaan yhdessä, ryhmässä tai pareittain, mitä kolmekymmentä suosittua kiinalaisnimeä kertovat siitä, millaisia ominaisuuksia monet kiinalaiset tahtovat lapsilleen.


Opetusvinkki 1: Kiinalainen horoskooppi
Kiinalainen horoskooppi perustuu kahteentoista eläinmerkkiin, jotka toistuvat kahdentoista vuoden välein. Oppilaille annetaan tehtäväksi selvittää, minkä eläimen vuosi on alkamassa. Millaisia ominaisuuksia kyseisen eläimeen liitetään?


Opetusvinkki 2: Kiinalaiset horoskoopit patsaina
Opettaja jakaa oppilaat ryhmiin ja antaa jokaiselle ryhmälle aiheeksi yhden kiinalaisen horoskoopin eläimen. Ryhmä tutustuu eläimen kuvaukseen Kiinalainen uusivuosi -sivustolla ja tekee patsaan, joka ilmentää kyseistä eläintä. Muut ryhmät arvaavat, mistä eläimestä on kyse.


Opetusvinkki 3: Uusivuosi eri puolilla maailmaa
Oppilaat laativat pareittain esityksen, jossa esittelevät vähintään kolmen eri maan tai katsomuksen uuden vuoden perinteitä. Esityksessä vastataan seuraaviin kysymyksiin.

  • Milloin uuttavuotta vietetään?
  • Millaisia merkityksiä uudellavuodella on?
  • Millaisia rituaaleja uudenvuoden viettoon liitetään?

Esittelyyn liitetään kuvamateriaalia tai videoklippi uudenvuoden perinteistä.


Opetusvinkki 4: Lohikäärmeet
Kiinassa lohikäärmeet kuvastavat voimaa, viisautta ja onnea. Niitä näkee paljon myös uudenvuoden juhlissa. Oppilaat piirtävät lohikäärmeitä tai värittävät valmiita värityskuvia lohikäärmeistä. Töistä rakennetaan luokkaan lohikäärmeitä esittelevä näyttely.


Opetusinkki 5: Kiinalaiset lyhdyt
Lyhtyjen juhlaa vietetään ensimmäisenä uudenvuoden jälkeisenä täydenkuun iltana. Täysi kuu kuvastaa kevään tuloa, ja sen aikana perheet kokoontuvat yhteen, sytyttävät lyhtyjä ja ihailevat kuuta. Lyhtyjen sisälle on tapana kätkeä arvoituksia, jotka perustuvat kiinalaisilla kirjoitusmerkeillä leikittelyyn. Valmistetaan lyhtyjä, joiden sisällä on arvoituksia.

Tehtäväkokonaisuuden liitteet
Kiinan suosituimpia nimiä
Värityskuvia lohikäärmeistä
Kiinalaisten lyhtyjen askarteluohjeet

Tykkäsitkö? 1